Deze tekst is geschreven voor kinderen

Beste kinderen en tieners, mijn naam Conny Klous en ik ben kindertherapeut. Ik ben iemand die praat met kinderen en luistert naar kinderen, omdat ze ergens last van hebben of hulp nodig hebben. Dat heet therapie. Kinderen komen bij mij om lastige gevoelens of nare gedachten op te lossen in mijn speel/praatkamer. Heel veel kinderen hebben ergens last van zoals bijvoorbeeld…

  • Van allerlei nare gevoelens zoals boosheid, verdriet, bang zijn voor van alles of alleen zijn.
  • Van nare gedachtes; dat ze iets niet kunnen, niet blij kunnen zijn, liever dood willen zijn, bang dat je familie iets overkomt of steeds aan iets naars blijven denken.
  • Van onhandig gedrag; anderen begrijpen hen niet en worden steeds boos op hen, steeds ruzie hebben, geen vrienden kunnen maken of overal de schuld van krijgen.
  • Van nare gebeurtenissen; ouders die gaan scheiden of al lang gescheiden zijn, iemand die dood is gegaan of iets anders dat heel erg is.

Er zijn ook kinderen die helemaal nergens last van hebben, maar wel erg goed willen worden met bijvoorbeeld hun geheugen of in vrienden maken, ruzies oplossen, of minder zorgen willen maken. Eigenlijk willen alle kinderen wel beter worden in het maken van een blijer en fijner leven.

Wat wil jij ?

Wil je iets doen aan dat nare waar je last van hebt? Of graag steeds blijer zijn en vaker lachen? Of vind je dat je eigenlijk helemaal nergens last van hebt, maar willen je ouders of leraar dat je bij mij komt? Als dat zo is, dan kun je me dat vertellen, want dan kunnen zij beter in therapie gaan, vind je niet?

Wat kan jou helpen?

Als je er iets aan wilt doen, dan kun je naar me toe komen en dan kun je praten of spelen. Wat je maar wilt, ik vind niets raar of gek. En dan bedenken we samen een goed plan om je probleem op te lossen, dus wat kan jou helpen, want daar gaat het om. Heel veel kinderen denken dat ze helemaal alleen hun probleem moeten oplossen. En dat is een vergissing. Soms heb je hulp nodig en bij mij kun je die krijgen. Om bij mij te komen praat ik eerst een keer met je ouders en als jij daar bij wilt zijn kan en mag dat, maar het hoeft niet. Zij vertellen me dan wat zij denken dat er aan de hand is. De tweede keer kom jij en gaat je vader of moeder iets voor zichzelf doen, terwijl jij en ik met elkaar kletsen en spelen. Dan kun je vertellen wat er volgens jou aan de hand is, als je dat wilt. Regelmatig praat ik met je vader en moeder over hoe ze jou het beste kunnen helpen, want soms weten ze niet hoe ze dat precies kunnen doen. Soms is het ook handig dat ik even met je leraar of lerares ga praten om uit te leggen hoe ze anders met je om kunnen gaan. Ik bespreek dat wel eerst met jou, want jij weet wat je nodig hebt om je weer prettig te voelen! Ik spreek eerst met jou af wat ik wel en niet mag vertellen, want alles wat je zegt is namelijk privé! Jij geeft toestemming of ik wel of niet iets mag vertellen. Jij hebt inspraak hierin.